Vés al contingut

Reunió de la Federació Catalana de Passions amb la Direcció General de Cultura Popular

El Departament de Cultura es reuneix amb la Federació Catalana de Passions

Aquest matí, la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme Cultural, Ma. Àngels Blasco, acompanyada pel Subdirector General, Antoni Herrera i el director dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre, Ferran Bladé, s’ha reunit amb la nova junta de la Federació Catalana de Passions a la Sala Petita del Teatre de la Passió d’Esparreguera.

La visita al teatre i la reunió posterior ha permès fer balanç de la greu situació viscuda per la pandèmia i comprovar que amb les ajudes obtingudes les entitats que formen la Federació de Passions de Catalunya podran preparar i mantenir l’activitat la propera temporada.

La reunió ha tingut lloc al teatre de la Passió d’ Esparreguera, un equipament que va patir en plena pandèmia els aiguats del mes de maig. Durant la seva visita la directora general ha pogut comprovar sobre el terreny els danys causats pel temporal a l’equipament cultural i a l’escenografia, així com l’estat de les obres de reparació.

La declaració de l’estat d’alarma i el  confinament forçat de la població, a causa de la COVID 19, es van produir pocs dies abans de l’inici de la temporada de passions, causant greus perjudicis artístics, socials i econòmics a les diferents entitats que les gestionen. Igual que va passar amb la resta d’equipaments culturals de Catalunya, el tancament dels teatres i la suspensió de les funcions va impossibilitar l’obtenció de recursos propis, abocant a algunes entitats a una possible desaparició. Cal recordar que, molt sovint, al darrera d’una representació de la passió hi ha centenars de persones que han treballat per construir escenografies i han assajat durant molts mesos. Un fet que demostra, un cop més, el caràcter cohesionador i integrador de la cultura popular.

Les entitats que gestionen les passions i els seus teatres han aplicat durant els darrers mesos severes polítiques d’austeritat i de racionalització que, sumades al suport del Departament de Cultura a través del Pla de Rescat  del sector cultural, però també de les diferents administracions locals, els han permès superar els moments més delicats.

El confinament, tot i les seves conseqüències, també ha servit per enfortir a la Federació Catalana de Passions. Constituïda l’any 2008, la federació està formada per deu entitats vinculades a les poblacions de Cervera, Olesa de Montserrat, Granollers, Molins de Rei, Ulldecona, Olot, Sant Vicenç dels Horts, Vilalba dels Arcs, Reus i Esparreguera. La Federació ja treballa per ampliar i incorporar 7 noves entitats d’arreu del territori. La reunió d’avui també ha servit per presentar el programa de treball de la Federació per els propers anys i explorar noves línies de col·laboració amb el Departament de Cultura. El seu president, el Sr. Jordi Carapuig, destacava l’objectiu d’enfortir l’entitat, fer-la més visible i desenvolupar projectes europeus que posin en valor la tasca voluntària dels milers d’associats que cada any fan possible una nova representació. Per la seva banda la Directora General de Cultura Popular i Associacionisme cultural, la Sra. Àngels Blasco, ha destacat el voluntat de continuar acompanyant a la federació i les seves entitats, en el camí d’enfortir l’associacionisme cultural, trobar eines que els permetin superar el repte que ha suposat els efectes de la COVID-19 i fer encara més visible aquest àmbit del teatre popular, gresol de valors i escola teatral de tants grans professionals.

0