Passió Medieval

MISTERI DE LA SANTÍSSIMA PASSIÓ DE CRIST: RECONSTRUCCIÓ HISTÒRICA DE LA PASSIÓ MEDIEVAL DE CERVERA 

DISSABTE 26 DE MARÇ DEL 2016 A LES 17:30H A LA PARRÒQUIA DE SANTA MARIA DE CERVERA. 

VENDA D’ENTRADES

El preu de les entrades és de 25€, 20€ o 15€, depenent de la visibilitat general que tindrà l’espectador, tot i que degut a les característiques de l’espectacle, cap localitat en garanteix la visibilitat absoluta. Es podran reservar a partir del dia 7 de març, enviant un correu electrònic a info@lapassiodecervera.com o els divendres i dissabtes de 19h a 21h a les taquilles del Gran Teatre de La Passió de Cervera.

La Passió de Cervera és una de les passions més antigues; està documentada des del 1477 i el seu text, El Misteri de la Passió de Cervera, data del 1534. Inicialment, es duia a terme dins el temple de Santa Maria, però al ser estroncada a causa de les prohibicions canòniques derivades del Concili de Trento, que no permetien actes no litúrgics dins les esglésies, va reviure fora de la Parròquia i s’ha mantingut fins arribar als nostres temps.

El Patronat de la Passió de Cervera, fa uns quants anys, amb l’objectiu de rememorar els orígens de la seva passió, va endegar un projecte de recuperació de la Passió medieval de Cervera. El projecte tracta de posar en escena una reconstrucció el més fidel possible del Misteri de la Passió de Cervera a partir de les referències que es tenen de les representacions religioses a l’interior dels temples. Aquesta representació està entre la cerimònia religiosa i el teatre. És teatre religiós medieval, molt diferent al concepte de teatre que entenem actualment.

Per tal que aquesta reconstrucció sigui el màxim fidedigna possible, s’han dut a terme nombroses tasques de recerca històrica en diferents aspectes com són el vestuari, l’espai escènic, el text, la música, la simbologia, l’escenografia, la posada en escena, entre d’altres. En recull de tota aquesta recerca històrica, es van realitzar a Cervera, l’any 2012, conjuntament amb el Museu Comarcal de la Segarra, les jornades Reviure el patrimoni: Recreacions del passat per mitjà de la festa. La Recuperació de la Passió Medieval.

El text
El text, Misteri de la Passió de Cervera, constitueix un dels textos dramàtics catalans antics, del cicle de la Passió, més complets que han pervingut fins als nostres dies i el més interessant per la seva complexitat. Aquest text va ser escrit pels preveres cerverins, Pere Ponç i Baltasar Sança. La major part de l’escrit es basa en els fets narrats pels evangelistes; però, té la peculiaritat que hi ha encaixats temes que no estan en les sagrades escriptures, com el Somni de Clàudia, la dona de Pilat; la utilització dels diners retornats per Judes per comprar el terreny que fóra cementiri per estrangers; el mateix suïcidi de l’apòstol traïdor o la trobada de Joan i Maria al carrer de l’Amargura abans que ella hagués vist el seu fill. Els autors el van escriure com una autèntica obra dramàtica, més que com una homilia, construint uns personatges protagonistes i altres com a actors secundaris; van pensar en els moviments escenogràfics, en els elements del decorat i també en tots els detalls que poguessin donar més verisme a la representació. El seu objectiu principal era commoure els espectadors, movent-los a la pietat.

Del text original, només falta el Convit de Llàtzer, una escena que no trenca la línia narrativa. La resta és completa i amb acotacions; nombrosos investigadors, especialment Agustí Duran i Sanpere, hi han treballat, per la qual cosa es disposa d’informació ja elaborada. Durant l’època medieval, aquesta representació es duia a terme durant tota la Setmana Santa, en diferents actes, però s’ha adaptat en un sol acte per poder-la representar en una sola sessió. 

L’escenografia i el vestuari
L’escenògrafa cerverina Alba Cuñé ha realitzat el disseny escenogràfic, que inclou el vestuari i la caracterització, a partir d’una exhaustiva recerca històrica. Quant al vestuari, s’ha respectat la iconografia medieval, especialment la que ens mostren les pintures que tenim a l’abast, ja que sembla ser que els actors de l’època no es “caracteritzaven” per actuar. S’ha aprofundit també en els aspectes de les teles, els colors, les textures i la forma de la roba i, especialment, els complements, ja que el vestuari és un element visual molt important des del punt de vista escenogràfic. Pel que fa als materials utilitzats, per tal de mantenir-se fidel a l’època, són nobles: el vidre ha de ser bufat i els objectes de fusta, ferro… mai de plàstic ni altres materials que no existien al 1500. La llum serà de foc directe, sense res endollat. El que no pugui ser fidel, es camuflarà al màxim perquè no perjudiqui l’autenticitat de la representació.

La música
El mestre, Daniel Vilarrúbias i Cuadras (musicòleg medievalista) ha fet el treball de recerca i localització de la música, fent una aproximació de la sonoritat i l’estil religiós medieval. La música ha estat enregistrada sota la producció de Xesco Grau, amb l’objectiu de fixar el treball, tant en les partitures com en l’enregistrament de referència.

El dia de la representació, aquesta música serà en directe i es compta amb la col·laboració de la Coral Lacetània. 

La posada en escena i els efectes especials
La posada en escena és un dels aspectes més diferents pel que fa a les representacions actuals. La representació es durà a terme a la Parròquia de Santa Maria, igual com es feia a l’època medieval. L’escenari és allargat i ocuparà tot el centre de la Parròquia de Santa Maria, des de l’Altar Major (que representarà el Paradís) fins a la porta principal (on hi ha l’Infern) passant per tot el passadís central (escenifica la terra, on passa la majoria de l’acció). És un espectacle viu, on en cada zona hi ha moviment durant tota l’estona. A part dels efectes visuals, creats a partir de la llum natural i el foc, també hi hauran efectes olfactius i sonors que magnifiquen la representació i la fan més pròxima a l’espectador.

Organitza:

Amb el suport de:

Tresor del Patrimoni

TEMPORADA 2017 (En català)

DIES DE REPRESENTACIÓ

19  i 26 de Març 
2, 8, 14 i 22 d’Abril

Horari
Matí de 10 a 14 HORES (descans de 25 minuts). Els dies 19 i 26 de març i el 2 d’abril.

Els dies  8, 14 i 22 d’abril les sessions seran de tarda de 16 a 20h, amb un descans de 25 minuts.

Les representacions començaran puntuals.

Preu de les entrades:

General– 22€

+65, jove, família nombrosa/monoparental i grups-18€

Nens fins a 12 anys- 7€

Telèfons de RESERVES d’entrades individuals i familiars:
608 78 10 12 (18 a 22 h)

Telèfons de RESERVES d’entrades PER grups (mínim 15 persones):
609 43 92 24

Cervera, la Ciutat, Serveis

RESTAURANTS

HOSTAL RESTAURANT BONA TECA
Av. Mil·lenari 49 / C. Massoteres 29
Telf. 973 530 325 / 973 531 916
Fax 973 533 360
bonateca@bonateca.com

RESTAURANT CAL LLUIS
Rambla Lluís Sanpere, 18
Telf. 973 530 942

PASTISSERIA COLOM
C/ Combat, 37
Tel. 973 530 753

RESTAURANT PIZZERIA JARDÍ
Av. Guissona, 29
Tel. 973 531 390

HOTEL RESTAURANT SOMMELIER HOSTELERA
Autovia A-2. Km. 512 (Fonolleres)
Tel. 973 533 700

Àrea de Comunicació

Contacta amb premsa (visites i entrevistes):
premsa@lapassiodecervera.com 
609 43 92 24

Contacta amb publicitat (contractació):
publicitat@lapassiodecervera.com

Patronat de La Passió de Cervera
Passeig Balmes 2 – 4
25200 Cervera (Lleida)
Apartat de correus 90

Descàrrega Material Gràfic 2017

Descàrrega Fotografies de la Passió de Cervera

Descàrrega Logotip de la Passió de Cervera

peu1